Aby krém na zdobenie nielen chutil, ale aj krásne držal tvar

0
5068

Ako  správne pripraviť krém na zdobenie torty, cupcakov tak, aby pekne držal tvar? Musí byť pre použitím v chladničke dlhší čas?

Odpovedá umelecká cukrárka PETRA TÓTHOVÁ, ArtCakes:

Najradšej používam nadstavovaný krém alebo maslový. Nadstavovaný krém je ale môj favorit. Nižšie nájdete môj obľúbený recept.

Zásady práce s krémom na zdobenie

  1. Aby išlo zdobenie dobre odruky, je najdôležitejšie, aby mal krém správnu teplotu. Nesmie byť ani príliš mäkký, vtedy nebude dobre držať tvar. Ani príliš tuhý, lebo nebude tvarovateľný. Najlepšia je konzistencia mäkkej Nutely.
  2. Po ozdobení treba dať koláč, mafiny či tortu aspoň na hodinu zatuhnúť do chladničky. Tento krém má dobrú stabilnosť aj v teplejšom prostredí. Dokonca odporúčam, aby sa koláčiky zdobené s ním pred podávaním na chvíľu vyložili.
  3. Tým, že je v ňom maslo, musí trochu povoliť, aby sa chute plne rozvinuli. Veď kto má rád úplne stuhnuté maslo?

Nadstavovaný krém s malinovým pyré

Na krém:

  • bielka z 5 vajec veľkosti M
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 balík vanilkového cukru
  • 350 g masla -izbovej teploty
  • štipka soli

Na malinové pyré:

  • 250 – 300 g malín

Postup:

1. Maliny dajte do hrnca s lyžicou vody a za stáleho miešania ich priveďte k varu.

2. Maliny prepasírujte cez sitko a nechajte úplne vychladnúť, nemusíte k nim pridávať cukor, idú do sladkého krému.

  1. Bielka s oboma cukrami a soľou zmiešajte metličkou v mise s vodným kúpeľom.

4. Na miernom ohni, zohrievajte kým teplota na cukrárenskom teplomery neukáže 72°C. Dá sa to zistiť aj bez teplomeru, ponorte palec a ukazovák do zmesi a prejdete ju medzi prstami, pokiaľ nebudete cítiť kryštáliky cukru je zmes pripravená.

5. Šľahajte cca 10 – 13 minút na najvyššej rýchlosti. Kým nebude zmes pevná a lesklá.

6. Znížte rýchlosť a pridávajte po kúskoch maslo. Na záver rýchlosť zvýšte a šľahajte dovtedy kým sa bielka a maslo nespoja. To môže trvať dlhšie a netreba sa zľaknúť, krém môže vyzerať zrazeno, no ďalším miešaním sa spojí –  treba trpezlivosť. Na záver primiešajte studené malinové pyré. Miešajte, až kým sa obe zložky úplne nespoja. A môžeme zdobiť.

Využite možnosť poradiť sa o pečení, zdobení či cukrárskych trikoch priamo s Petrou Tóthovou. Napíšte nám mail na redakcia@niecookolacoch.sk s vašou otázkou a my ju Petre položíme. Sledujte www.niecookolacoch.sk a jej Poradňu, v ktorej vám prinesieme Petrinu odpoveď.