Orechovo-mandľový vianočný veniec s mascarpone

0
220

Tento zákusok je ľahký, jemný a ak ho ozdobíte podľa návodu, rozhodne bude krásny a ozdobí stôl počas Vianoc, ale i mimo nich. Ak máte chuť na niečo sladké, výnimočné, chcete, aby to aj dobre vyzeralo, aj dobre chutilo – a navyše, aby to bolo jednoduché, upečte ho. Stojí za to!

Čas prípravy
45 minút + 30 minút pečenie + minimálne 4 hodiny chladenie
Počet kusov
10 – 12
Obtiažnosť
jednoduché

Suroviny

150 g
mletých orechov
150 gmletých mandlí
100 ghnedého cukru
100 ghladkej špaldovej múky
150 gsušených datlí
6 PLvody, v ktorej boli datle namočené
1 balíčekvanilkového cukru
½prášku do pečiva
4vajcia
Na potretie:
marhuľový džem
500 gmascarpone
6 PLpráškového cukru
šťava z polovice citróna
 Na dekoráciu:
kokosové hobliny, viazanička rozmarínu, viazanička tymianu, zrniečka z granátového jablka

Postup prípravy

KROK 1

Datle zalejte v miske horúcou vodou a nechajte pol hodinu zmäknúť. Potom ich nakrájate nadrobno a rozmixujte. Vodu z datlí odložte – budete ju pridávať do cesta.

KROK 2

Vaječné žĺtky miešajte s hnedým a vanilkovým cukrom do peny, tak, aby sa cukor úplne rozpustil a žĺtky zbledli. Pridajte k nim rozmixované datle.

KROK 3

V múke rozmiešajte prášok do pečiva a pridajte k žĺtkovej hmote.

KROK 4

Orechy a mandle pridajte k cestu. Po lyžiciach primiešavajte vodu z datlí.

KROK 5

Z vaječných bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho primiešajte do cesta.

KROK 6

Kruhovú formu na koláč s otvorom v strede, vymažte maslom a vysypte múkou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C cca  30 minút.

KROK 7

Koláč nechajte vychladnúť a vyklopte z formy, preložte ho na dezertný stojan alebo tanier, na ktorom ho budete podávať.

KROK 8

Povrch  a boky koláča potrite marhuľovým džemom.

KROK 9

Mascarpone vymiešajte s práškovým cukrom a citrónovou šťavou.

KROK 10

Vrch a boky koláča výdatne potrite krémom a posypte kokosovými hoblinami, dajte postáť do chladničky na pár hodín.

KROK 11

Koláč pred podávaním po odvode dekorujte vetvičkami rozmarínu, na tanier okolo poklaďte vetvičky tymiánu a dozdobte zrniečkami granátového jablka.

Fotogaléria

Poznámky a rady