Špaldové linecké koláčiky s vlašskými orechmi

0
593

Aj klasika sa dá urobiť inak: hladkú pšeničnú múku sme nahradili špaldovou a ešte sme vyskúšali časť z pôvodnej gramáže múky nahradiť vlašskými orechmi. Funguje to. Kyselkavé džemy – my sme vyskúšali domáci marhuľový a z čiernych ríbezlí – boli dobrý výber, takže môžeme len odporúčať. A ešte jedna dobrá rada – pripravte hneď cesto z dvojitej dávky.

Čas prípravy
20 minút + čas na odležanie+ 10 minút pečenie
Počet kusov
15 – 18 ks podľa veľkosti formičiek
Obtiažnosť
jednoduché

Suroviny

180 gšpaldovej múky
40 gmletých vlašských orechov
70 gpráškového cukru
štipka soli
½ bal.vanilkového cukru
140 gmasla
2vaječné žĺtky
marhuľový džem a džem z čiernych ríbezlí
nastrúhaná kôra z citróna v bio kvalite

Postup prípravy

KROK 1

Múku preosejte a zmiešajte ju s mletými vlašskými orechmi. Pridajte štipku soli, kôru z citróna, žĺtky, nastrúhané maslo, cukor a vanilkový cukor a rýchlo pomocou rúk vypracujte hladké cesto.

KROK 2

Z cesta vytvarujte placku, zabaľte ju do fólie a nechajte cez noc odpočívať v chladničke.

KROK 3

Na dosku alebo stôl si dajte papier na pečenie vo veľkosti plechu, mierne ho pomúčte, dajte naň stuhnuté cesto, prikryte ďalším kusom papiera na pečenie a cez papier vyvaľkajte natenko (cca 2 – 3 mm).

KROK 4

Plech vyložte papierom na pečenie. Povykrajujte 1 plech koliesok a druhý plech koliesok s otvorom (spočítajte, či ich máte rovnaký počet, aby ste mali dvojice na zlepenie). Pred vykrajovaním si vždy „namočte“ formičku do múky, aby sa cesto nelepilo.

KROK 5

Rúru zahrejte na 180 °C a vložte plech dovnútra, zmiernite na 160 °C a pečte 10 minút.

KROK 6

Po upečení nechajte vychladnúť, na polovicu spodných koliesok natrite ríbezľový džem a na druhú polovicu marhuľový džem a zlepte kolieskom s otvorom.

KROK 7

Uskladnite vo vzduchotesnej dóze na pečivo a nechajte minimálne 2 dni odpočívať.

Fotogaléria