Vianočný cheesecake s karamelovou polevou

0
629

Zaujímavý cheesecake, ktorý nielen chutí, ale je tiež krásnou ozdobou vianočného stola.

Čas prípravy
45 minút + 1 hod. pečenie + minimálne 10 hodín chladenie
Počet kusov
8 – 10
Obtiažnosť
jednoduché

Suroviny

Na cesto:
300 g
maslových sušienok
100 g
masla
Na plnku:
250 gkrémového tvarohu (vo vaničke)
500 gsyra Philadelphia alebo Mascarpone
4vajcia
250 gpráškového cukru (ak uprednostňujete menej sladké, odoberte 50 g cukru)
250 mlkyslej smotany
1 bal.vanilkového cukru
šťava z jedného citróna
citrónová kôra (použite citrón v bio kvalite)
 Na karamelovú polevu:
 2 PLmasla
½ šálkyhnedého cukru
¼ šálkysmotany na šľahanie
¼ ČL
himalájskej soli
dreň z 1/2 vanilkového lusku
Na ozdobenie:
niekoľko vetvičiek rozmarínu, černice, ríbezle

Postup prípravy

KROK 1

Sušienky dajte do mixéra a rozdrvte ich.  Maslo roztopte. Zmiešajte sušienky  s roztopeným maslom, vypracujte cesto.  Tortovú formu vymastite maslom alebo môžete dno formy vyložiť papierom na pečenie. Cesto zo sušienok a masla rovnomerne roztlačte na dno formy, okraje cesta trošku „vytiahnite“ dohora. Takto pripravený sušienkový korpus pečte v rúre vyhriatej na 160 °C 15 minút. Potom korpus z rúry vyberte.

KROK 2

Vajcia vymiešajte do peny s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridajte tvaroh, syr Philadephia (alebo Mascarpone), smotanu, najemno nastrúhanú kôru z polovice citróna a citrónovú šťavu  (tá je v recepte veľmi dôležitá, dodá krému ľahkosť a sviežosť). Vymiešajte  pomocou ručného mixéra na hladký krém. Plnku vylejte na korpus. Formou dvakrát buchnite o podložku, aby sa krém rovnomerne usadil.

KROK 3

Aby mal cheesecake tu správnu vláčnosť, je potrebné piecť ho vo vodnom kúpeli. Do hlbokého plechu naplneného horúcou vodou vložte tortovú formu s koláčom. Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C približne  60 minút.
Pozor! Prvých 30 minút  rúru neotvárajte.
Vyskúšajte, či je cheesecake dopečený – zatraste formou, mal by sa triasť ako želé.  Nechajte ho vychladnúť v tortovej forme, po vychladnutí vložte minimálne na 10 hodín, alebo najlepšie na noc, do chladničky.

KROK 4

Pripravte karamelovú polevu:  v menšom hrnci zahrejte maslo, smotanu, soľ a hnedý cukor. Premiešajte, priveďte k varu, ihneď zmiernite plameň a za stáleho miešania varte 5 minút. Pridajte dreň z vanilkového lusku a premiešajte. Nalejte karamelovú polevu do sklenenej nádoby (napr. do menšej zaváracej fľaše) a nechajte vychladnúť. Polevou ozdobte okraje cheesecaku.

KROK 5

Povrch cheesecake ozdobte po obvode vetvičkami rozmarínu, ríbezľami a černicami alebo iným ovocím (pozri Tipy na dekorovanie).

Fotogaléria

Poznámky a rady

Tip:
Na prípravu cheesecake odporúčame použiť otváraciu formu, keďže väčšia časť koláča pozostáva z krémovej konzistencie a chceme, aby bol aj na pohľad tip-top.
Maslové sušienky – voľte radšej menej sladké, výborné sú aj celozrnné, ktoré sme použili v našom recepte.

Tipy na dekorovanie:
1. Ak nie sú pravé dostupné čerstvé ríbezle a černice, vianočný výzor cheesecake vytvoríte použitím kombinácie vetvičky rozmarínu + brusnice alebo vetvičky rozmarínu + zrniečka granátového jablka.
2. „Zasnežte“ cheesecake kokosovými hoblinami a previažte ho dookola širokou stuhou vo vianočných farbách.