Viedenské fašiangové šišky

0
337

Aj tieto fešandy sú rakúsko-uhorského pôvodu (Hofball-Faschinkrapfen). Žiaden fašiangový bál sa bez nich nezaobišiel rovnako, ako sa šišky nezaobídu bez domáceho marhuľového džemu s trochou rumovej arómy.

Čas prípravy
30 minút + 1 hodina kysnutie + cca 30 minút pečenie a plnenie
Počet kusov
cca 18 -20 ks šišiek
Obtiažnosť
stredne náročná

Suroviny

280 ghladkej múky
50 gmasla
100 mlmlieka
4vaječné žĺtky
20 gdroždia
30 gkryštálového cukru
1 bal.vanilkového cukru
kôra z jedného citróna v bio kvalite
2 PLrumu
práškový cukor na posypanie
Na naplnenie: 
marhuľový džem + malé množstvo rumu
1 lrastlinného oleja na vysmážanie

Postup prípravy

KROK 1

V malej miske droždie rozmiešajte s teplým mliekom (cca2 PL), malým množstvom cukru, zasypte malým množstvom múky. Malú misku, v ktorej má droždie „narásť“ vložte do väčšej misky naplnenej teplou vodou a nechajte na teplom mieste, aby mohlo pracovať a zväčšiť svoj objem, ktorý by sa mal zdvojnásobiť.

KROK 2

Medzičasom, ako droždie rastie, vymiešajte vaječné žĺtky s cukrom dopenista.

KROK 3

Zahrejte zvyšné mlieko tak, aby bolo vlažné a prilejte ho k vaječným žĺtkom  s cukrom. Pridajte rozpustené maslo, štipku soli, vanilkový cukor, rum, kôru z citróna.

KROK 4

Pridajte droždie, preosiatu múku a vypracujte lesklé cesto, kompaktné cesto,  ktoré sa nelepí na steny misy (ak by náhodou bolo lepivé, pridajte ešte trochu múky).

KROK 5

Cesto poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte kysnúť cca ½ hodiny na teplom mieste.

KROK 6

Vykysnuté cesto na dobre pomúčenej doske vyvaľkajte na hrubší plát – mal by mať asi 2 cm (nie menej). Z vyvaľkaného cesta vykrajujte okrúhlou  pomúčenou formičkou (alebo pomocou pohára) krúžky veľkosti 6 – 7 cm, tie ukladajte na nahrubo pomúčený plech, alebo na pomúčenú dosku. Nechajte medzi jednotlivými krúžkami rozostupy, pretože nakysnú.

KROK 7

Takto pripravené šišky nechajte podkysnúť cca 30 minút na teplom mieste.

KROK 8

V širšom hrnci (budete potrebovať aj pokrievku na hrniec) zahrejte olej (nešetrite ním, šišky v ňom majú plávať – nebojte sa, nenapijú sa ho). Keď je olej dostatočne zahriaty, opatrne pomocou plochej obracačky vkladajte šišky, zakryte pokrievkou a smažte cca 3 minúty. Potom odokryte, otočte a bez pokrievky dopečte ešte cca 2 minúty (minutáž treba naozaj ustriehnuť a podľa potreby aj regulovať teplotu oleja, aby sa šišky nespálili).

KROK 9

Šišky vyberajte dierkovanou naberačkou a poukladajte ich na mriežku, kde môže prebytočný olej odkvapkať, alebo savý papier. Šišky nechajte vychladnúť.

KROK 10

Marhuľový džem by mal byť redší (hustý zahrejte na miernom ohni, aby zredol), zmiešajte s lyžicou rumu. Cukrárske vrecko alebo cukrársku „injekciu“ naplňte džemom, nasaďte špičku na plnenie šišiek (pozri galéria). Pichnite do boku šišky v strede, do bledšej časti (pozri galéria) a naplňte džemom. Množstvo džemu si na tej prvej odskúšajte – naplňte a rozkrojte, aby ste približne vedeli, aká dávka džemu  je potrebná.

KROK 11

Naplnené šišky pocukrujte.

Fotogaléria

Poznámky a rady